dimarts, 20 de març del 2018

ELS DÉUS AESIR O ASOS


En la mitologia nòrdica, els Aesir eren el grup de déus principals, associats o emparentats amb Odín, considerat el déu de déus. Els Aesir vivien a l'Asgard.
Els Aesir són déus que apareixen en la mitologia nòrdica després de les invasions indoeuropees i que foren incorporats al panteó nòrdic antic, però no van suplantar, en cap cas, els déus antics o Vanir. Els déus de l'Asgard, de la mitologia escandinava, a diferència dels déus grecs i romans, són déus mortals i poden patir dolor físic i psicològic.
L'origen del nom  Aesir el trobem en el pròleg de l'Edda en Prosa, que explica l'origen del seu nom fent referència al fet que eren homes que venien d'Àsia, de Troia, més exactament, i que els pobles del nord d'Europa van prendre per déus.
Els detalls d'aquesta llegenda són relatats a Völuspá, un dels principals textos de la mitologia nòrdica, on es narra la lluita dels Aesir contra els Vanir, una guerra d'interès.
Els Aesir eren adorats principalment per l'aristocràcia mentre que els Vanir eran adorats pels camperols. Aquesta dada ens mostra la gran diferència entre les dos classes, amb l'Aristocràcia per una part i la gent camperola per l'altra.
Els Aesir estaven associats amb el Cel mentre que els Vanir estaven associats amb la Terra. Els  Aesir representen l'ordre social, la consciència humana i es obres artístiques i tecnològiques.
El déu Odín, que va crear el món amb els seus germans a partir de la carn i la sang del gegant Ymir, estava considerat como el cap dels Aesir, el déu dels Déus.

PRINCIPALS DÉUS AESIR

-Thor: és el déu de la força, de la valentia, de la tempesta i del tro. És considerat com el déu més gran, més fort i l'encarregat de mantenir la pau. És difícil enumerar totes les seves proeses i totes les seves batalles amb gegants.
Thor és semblant als gegants: És pèl-roig, corpulent, amb molta barba i té dos ulls ardents. Té una força sobrehumana, que li atorga valentia i el fa ser digne de confiança. 
Per tot això, Thor té com a missió protegir els Déus i els humans dels gegants. Quan era petit, dos esperits del llamp (Vingir i Hlora) s'encarregaven de vigilar-lo i d'apaivagar els seus atacs d'ira. Thor és el déu de la tempesta i del tro. Durant les tempestes, Thor es desplaça amb el seu carro, provocant el tro pel soroll de les seves rodes i els llamps pel remolí del seu martell a l'aire.
El seu enemic més gran és la serp Jormungandr. En el Ragnarök, Thor la mata partint-li el crani però mor enverinat nou passos més endavant.

- Baldur o Balder: és el déu de la llum, de l'alegria, de la puresa, de la innocència i de la reconciliació. Representa la primavera, la fertilitat i la vegetació.
Considerat com el més assenyat i el més eloqüent dels Aesir. Se'l col·loca generalment com el segon o tercer dels déus Aesir en importància. 
Baldur tenia malsons amb la seva mort des que era jove. Per desgràcia per ell, els seus malsons es van fer realitat a causa dels enganys de Loki, que el faria matar pel seu germà Hoder. Després del Ragnarök, Baldur ressucitarà.

Bragi: és el déu de l'eloqüència, de la saviesa i de la poesia, inspirador de los bards. Bragi va existir realment: era el noruec Bragi inn Gamli Boddason (segle IX), un gran poeta que fou divinitzat pels poetes dels segles següents.

Frigg: és una de les deesses més nobles de la mitologia nòrdica. És la deessa del matrimoni, de la maternitat, de l'amor sexual, de la fertilitat carnal. També simbolitza la terra cultivada.

Heimdall: és el déu del cel, de la llum i el guardià dels Déus. Un dels seus sobrenoms és Rigr (rei en islandès).

Idhunn: és la deessa de la joventut eterna, de la fertilitat i de la primavera. És la dona del Déu de la poesia Bragi.

Loki: divinitat superior, Loki és el déu del foc, de l'aire, de la bruixeria i de la picardia i es convertirà en el símbol del dolor. Gaudeix de l'art de seduir els homes i els Déus. Loki sembra la discòrdia entre els déus.

Tyr : és el déu de la guerra i de la Justícia. Se'l coneix per ser l'encarregat de vigilar l'ordre i la justícia entre els homes.

Ull: és el déu de la justícia, dels duels, de l'hivern i de l'agricultura. 

Vidhar: és el déu del silenci i de la revenja. És el segon déu més fort després de Thor.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada