dimarts, 20 de març del 2018

ELS DÉUS VANIR


Els déus Vanir són els déus més vells de la mitologia nòrdica. Njörd és el déu principal dels Vanir, és el déu de l'abundància, del vent i del mar. Njörd  es va casar amb la seva germana Nerthu,  però es va separar sota la pressió dels déus Aesir, que es trobaven aquesta actitud intolerable. La seva segona dona fou la geganta del mar SkadiNjörd és el pare de Freyr, el déus de la vida i de la fecunditat, i de Freyja, deessa de l'amor, que acull la meitat de guerrers morts en combat.

Déus nòrdics Vanir
-Njörd: és el déu del mar, del vent, de la marea i del foc. Va tenir els seus fills Freyr i Freyia amb una de les seves 8 germanes (probablement la deessa Nerthu). Njörd és el marit de la geganta Skadi. El seu territori és a la vora del mar, on aporta aliment i prosperitat al pescadors calmant les tempestes del mar. Però viu a Noatun ("ciutat dels vaixells"), a l'Asgard. És qui va inspirar l'acord de pau entre les dos famílies dels Déus acabant un intercanvi de presoners: Él va entregar al dioses Aesir els seus fills Freyr i Freyia com a mostra de pau, a canvi de Hoenir Mimer.

- Freyia: És la filla de Njörd i la germana bessona del déu Freyr. El seu marit és el misteriós déu Od, que desapareixia durant llargs períodes de temps, i que feia que Freyia plorés per ell llàgrimes d'or que es tornaven de color vermell si queien sobre la terra i de color àmbar si queien en el mar.
Freyia viu entre els déus Aesir i és considerada la més bella i noble de las deesses. Fou una deessa molt popular en l'època de los víkings. El seu nom es va convertir en un títol de noblesa per a les dames de l'aristocràcia. 
Freyia és la deessa de les collites, de l'amor, de la bellesa, de l'atracció, de la màgia, de la luxúria i de la sexualitat. Com ja hem dit, Freyia és la deessa de la bruixeria. Té el do de veure el destí dels homes. Aquest art li ensenyarà a Odín, després de la guerra entre els déus Aesir i els Vanir. Però Freyia també està relacionada amb la mort,  ja que es reparteix cada dia amb Odín la meitat dels  guerrers morts en combat.

- Freyr:  ("senyor brillant") és el déu de la pau (ningú no pot odiar-lo) i de la fertilitat, té poder sobre el sol, sobre la pluja i la prosperitat. Freyr és també el déu dels  Elfs i de les fades que viuen a AlfheimSe'l representa generalment amb una branca a la mà (simbolitzant la terra), amb un porc senglar (Gullinbursti) i la seva poderosa Espasa de la Victòria. Se'l venerava principalment en el solstici d'hivern, per tal que concedís bones collites a l'any següent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada