dimarts, 20 de març del 2018

MITOLOGIA NÒRDICA: UNA INTRODUCCIÓ

La mitologia nòrdica o escandinava es més desconeguda que altres mitologies com la grega, romana o egípcia, malgrat aquesta desconeixença ens trobem davant una civilització amb una gran riquesa de mites i llegendes, que han arribat fins als nostres dies a través de fonts terciàries i, molts cops, ja passades pel sedàs del cristianisme, per aquesta raó les fonts que disposem són, pel cap baix, fràgils i poc estrictes. Durant molts segles, la mitologia escandinava s'ha transmès de manera oral, i no va ser fins al segle X, amb l'arribada dels primers cristians a les terres escandinaves, que no trobem les primeres referències literàries.
El Cristianisme dugué a les terres del Nord, el llatí com a llengua d'escriptura, i els escandinaus, per primer cop van poder usar la paraula escrita, ja que les runes foren creades només per ser gravades sobre materials perennes i no eren útils per escriure textos llargs. 

Entre el segle X i el XII, només algunes llegendes seran transcrites, haurem d'esperar fins ben entrat el segle XII i a l'escriptura de l'Edda d'Snorri Sturluson, per tenir una nova transcripció (més completa) de la mitologia nòrdica.

Els nòrdics o escandinaus practicaven una religió panteista que concedia una importància destacada  a la Natura, a la dona i a l'endevinació. La mitologia nòrdica col·loca la vida en el centre del seu sistema. Per a ells la vida era  concebuda com un enfrontament de les forces de creació i de les de destrucció. I d'aquest enfrontament sorgeix la fecunditat i l'equilibri.

En la mitologia nòrdica hi ha dos classes de déus: 
  • Els déus més antics o Vanir: són els déus de la natura, de la fecunditat i de la prosperitat.
  • i els déus Aesir, associats a funcions de govern i de guerra.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada