dimarts, 20 de març del 2018

L'ARBRE SAGRAT YGGDRASIL

L'arbre sagrat Yggdrasil és, en certa manera, la carcassa del món segons la mitologia nòrdica. Yggdrasil, alberga els nou móns en els quals es divideix l'univers escandinau. Cada un d'aquests móns es defineix pels trets i característiques dels seus habitants.
Sobre Yggdrasill, o l'arbre còsmic, s'hi troben els Nou móns escandinaus. Cérvols i cabres mosseguen les seves branques, el seu tronc es podreix perquè el drac Nidghogg rosega les seves arrels i li causa un dolor terrible, però les tres nornes del destí el salven, regant-lo tots els dies amb aigua del pou del destí. 
El poema escandinau "La cançó de Grimnir" diu que de tots els arbres, Yggdrasill és el millor. Yggdrasill és un gegantí freixe que creix en el centre del cosmos protegint i nodrint els nou móns.
En la cançó, els déus cavalquen tots els dies "des d'Yggdrasil" per repartir els seus destins a la humanitat, i fou en Yggdrasill on Odín,el déu suprem, es va sacrificar per voluntat pròpia, penjant-se durant nou dies, abans de poder agafar les runes del poder. 
El novè món, a vegades es considera que és Hel i de vegades el foc primigeni Muspell, que aniquilará la creació al final dels temps,durant el Ragnarök.

Yggdrasill sobreviurà i protegirà en el bosc d'Hoddmimir l'home i la dona que repoblaran el món. Les branques d'Yggdrasil s'estenen per tot el món i arriben a tocar el cel.
Els nou móns estan repartits en diferents nivells, a continuació l'explicarem de dalt cap a baix: 

Els móns del nivell més alt són:

- Asgard o Gotheim, el regne dels déus Aesir. Allí hi trobem el Walhalla, la llar d'Odin. Cada déu té una casa diferent. Asgard està connectat amb Midgard, el regne dels homes mitjançant el pont arc iris anomenat Bifrost, que està vigilat pel déu Heimdall.
Vanaheim, el regne dels déus Vanir.
Ljösalfheim o  Alfheim, la Terra dels elfs de llum.

En el nivell central hi trobem els següents móns:

Midgard Mannheim, el món dels homes. 

Jötunheim Utgard, és el regne dels gegants. 

Svartalfheim, és el regne dels nans i dels elfs obscurs.

En el nivell més baix, hi trobem els móns de:

Niflheim, el món del gel i de les boires.

Muspellheim, el món del foc

Helheim o Hel, el domini dels morts.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada