dijous, 22 de març del 2018

L’ÈPICA GERMÀNICA: EL CANT DELS NIBELUNGS


L’epopeia germànica és el resultat dels mites i llegendes que sorgiren al voltant de les grans invasions europees, que serviran de rerefons per a les aventures d’alguns herois. Aquesta cançó de gesta fou escrita a principis del segle XIII i recull una antiga llegenda alemanya d’amor, odi, venjança i fidelitat. Consta de 1.500 versos distribuïts en 39 cants, recull dos cicles de llegendes orals, probablement dels segles VIII a l’XI, que havien set molt conegudes i que l’autor ordena i construeix al voltant de la venjança de Crimilda.
L’obra es divideix en dues parts: la mort de Sigfrid i la venjança de Crimilda. Té com a correlat històric la destrucció del regne dels burgundis per part dels huns (l'any 436 dC). Aquesta cançó de gesta relata les proeses de Sigfrid i el seu tràgic final, que es troba immers en una història d’amor, traïció i odi. El poema inicial, probablement del segle VII, narrava l’aniquilació del poble burgundi per part dels huns. Més tard, s’hi afegí la llegenda del naixement de Sigfrid, la lluita amb el drac Fafnir, el tresor dels Nibelungs i la conquesta amorosa i eròtica de Brunilda. El compositor alemany, Richard Wagner es basà en aquesta obra per compondre la seva tetralogia operística L’Anell dels Nibelungs.
La història inicial segueix el següent fil argumental:
El príncep Sigfrid de Niederland és el protagonista absent de El Cant dels Nibelungs, noble guerrer de sang reial, és l’involuntari del dramàtic desenllaç de la llegenda. La princesa Crimilda dels burgundis és l’objecte del seu amor, la donzella verge i bella de la qual s’enamora irremeiablement Sigfrid.
Brunilda, per una altra banda, és una estranya i bella reina d’Islàndia, la seva bellesa és comparable amb la seva brutalitat, i ofereix casar-se amb qui pugui vèncer-la en combat. Brunilda caurà en batalla contra el rei dels burgundis, Gunter, que mitjançant un engany màgic farà que Sigfrid prengui el seu lloc en la batalla per tal de vèncer i casar-se amb la bella reina islandesa, de la qual el rei està profundament enamorat. Gràcies a la intervenció màgica de Sigfrid, Gunter aconseguirà el seu objectiu i es casarà amb Brunilda, i Sigfrid ho farà amb Crimilda.
Hagen, home d’armes i de confiança del rei, sent una profunda enveja per Sigfrid i aquesta enveja el durà a conspirar i a assassinar-lo amb traïdoria, amb la connivència  del rei i de la seva esposa.
La mort de Sigfrid precipitarà el desenllaç dramàtic i sanguinari, conduït per la destrossada Crimilda que clamarà i buscarà venjança. Crimilda es casarà amb el temible rei dels huns, Atila. Junts assassinaran tots els implicats en la mort de Sigfrid i acabaran amb el regne dels burgundis en un acte sanguinari de venjança.
L'únic supervivent burgundi és Hagen, que es nega a revelar on és el tresor dels Nibelungs. Crimilda li talla el cap amb l'espasa de Sigfrid, i ella mor a mans d'Hildebrand.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada